GermanZačetna stran




Pregled mladih psov/Jugendkoerung (HZD-D)

Weiden (D), 16. april 2008, sodnica: Margit Bothur (D)
&
Weiden (D), 17. april 2008, Spezialzuchtschau HZD (specialka za hovawarte)
Zadnji hip sem se odločila: da, s Caro se prijavim na prvo stopnjo vzrejnega pregleda v Nemčiji, pri klubu HZD. Sama sem član že od leta 2002 in iz Weidna prihaja naš Bell (Bellfast von der Haselhoehe). Njegovi vzreditelji vsako leto organizirajo dvojno prireditev: v soboto so vzrejni pregledi in v nedeljo je specialna razstava.

No, moja "mmčjka" je bila res ena faca! Seveda je še v polnem razvoju (in torej daleč od ideala, da ne bo nesporazuma), pa vendar je komaj 10 mesecev stara psička opravila optimalno. Tako mi je na koncu rekla sodnica, Margit Bothur, ki je sicer tudi sama dolgoletna vzrediteljica ("vom Kloster Rohrbach").

Seveda sem upala na pozitiven rezultat (tovrsten pregled je sestavljen in natančne telesne ocena in nato še iz preverjanja značaja psa)! A vendar me je glede drugega dela le malce skrbelo, kako bo šlo...
Pes je v parkurju, kjer se vse dogaja nenavezan! In to je lahko hitro osnovna in največja težava: mlad pes se zanima za vsemogoče...(saj to poznamo vsi, ki smo vsaj enkrat imeli mladega, radovednega psa/psičko) in zelo hitro se lahko zgodi, da steče stran in ga ni moč priklicati nazaj! Uf...no mene je skrbelo predvsem to. No, tu je nekaj utrinkov iz tega dne:

Pregled in ocenjevanje zunanjosti:






Pregled in ocenjevanje značaja:










Zuchtschau HZD, Weiden (D), 13.04.2008
Več - Mehr KLIK


Tokrat sem znova uradno stažirala v tujini (lansko leto sem smela stažirati skupaj z nemško sodniško pripravnico za hovawarte Ines Mirbach - ob sodnici Darting-Entenmannovi), na razstavi v Weidnu. Ob pomoči organizatorjev razstave in gospe Feix sem smela biti v ringu ob sodnici Bothurjevi. Ob tej priliki se znova iskreno zahvaljujem naši poslovni sekretarki pri KZS in mednarodni sodnici Lidiji Okleščen, ki mi je bila v veliko pomoč.
Seveda brez razumevanja in odobritve obeh vodij sodnikov specialistov iz Nemčije: gospe Feix in gospoda Kunze, na omenjenih prireditvah sicer ne bi smela sodelovati. V domovini naše pasme sem tako nabirala izkušnje in znanje in v obeh primerih skupaj je bilo v ringu skoraj 100 hovawartov. Tovrstne priložnosti v Sloveniji seveda ni. Iskrena zahvala vsem, ki so imeli razumevanje in so me podprli.

..................


Ljubo doma, kdor ga ima!

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.