GermanZačetna stran
16.01.2012

Novice

Če bi lahko Caramba kar sama povedala...bi zagotovo rekla kakšno o kislini in slabosti, ki ji je v preteklih tednih nagajala in revica je nekajkrat zjutraj malo bruhala...in zagotovo bi vam potožila, da jo venomer tišči "lulat"...in da je grooozno lačna.
.................


Vendar Cara potrpežljivo prenaša svojo brejost; zelo veliko spi in počiva. Jaz sem in tja vnovič spoznam, da tiste male navihanke najbrž nikoli več ne bom imela...Cara se je namreč nekoliko spremenila in jaz res upam in si želim, da bo, ko bo obdobje brejosti za njo, ko bo vnovič čas za poletni dopust, spet tista stara "mala madžarska čarovnica", ki jo imam tako zelo strašanko rada!


Znano je, da šele po 5. tednu brejosti s prostim očesom lahko očitno opazimo, da je psička breja. V ta namen si lahko pomagamo tudi s spremljanjem obsega psičkinega trupa na treh mestih:
A) obseg prsnega koša,
B) obseg trebušne votline na zadnjem rebru ter
C) obseg ledvenega dela.

Jaz sem po končanem 5. tednu to storila in danes sem vnovič izmerila:

A) 9/1-12.........73 cm / 16/1-12........76 cm
B) 9/1-12.........65 cm / 16/1-12........74 cm
C) 9/1-12.........60 cm / 16/1-12........65 cm


Caramba danes, 16/1-2012, pozno popoldan v kuhinji pri počitku


Torej se je Carin obseg povečal na vseh izmerjenih mestih; kar niti ne preseneča, saj je za nami že 6.teden in pred nami so še trije.

Ob ultrazvočnem pregledu sem mojo veterinarko, Petro Jagodič vprašala, kako to, da ima psička občasno neprijeten zadah iz gobčka. Pojasnila mi je, da je vzrok lahko v povečani želodčni kislini, ki je posledica povišanega hormona progesterona in mi je svetovala povsem naravno sredstvo, ki naj bi to stanje odpravilo! In na moje (in zagotovo tudi Carino) veliko veselje od takrat iz njenega gobčka prav nič več ne "zaudarja" ! Nasprotno - ne bom ravno zapisala da "diši" (ker boste pomislili, da nisem čisto "pri pravi"), vendar je vonj njenega daha, njene dlake - nje same prijeten, nevtralen! Dlaka sijoča in vranje črna.

Jaz že vse od poletja psičko ne hranim več z industrijsko pripravljeno hrano. Ena huda bolezen naših psov je bila "komaj" dovolj, da so se mi/nam odprle oči!

Carina hrana je skrbno izbrana, sveža in v določenih primerih - ko res ne gre drugače - izjemoma kuhana, sicer surova. Mešana, uravnotežena in z vsemi dodatki in priboljški, je cenovno morda celo bolj ugodna, kakor industrijska (briketi, konzerve). Jaz s tem nimam kakšnega posebnega dela, morda na dan ob enem obroku porabim dobrih 5 minut, včasih (odvisno kaj je na jedilniku) morda do 10 minut, več pa nikakor ne. Vse to je še kako pomembno za zdrav imunski sistem, zdravo prebavo in delovanje vseh vitalnih organov, zdrava, naravna prehrana ima tudi zelo velik vpliv na rodnost in hormonsko ravnovesje.

Sicer pa še vedno pridno hodiva na sprehode in vzdržujeva kondicijo, čeprav sem v zadnjih dneh opazila, da bi ona najraje šla kaj kmalu nazaj domov. Zagotovo bova v prihajajočem tednu še vztrajali, nato pa bomo videli kako bo. Telesna kondicija je vsekakor zelo pomembna.

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.