GermanZačetna stran




02.10.2005

Piknik mladičkov - iz legla Tasje in Bella, 1. oktober 2005, Varpolje

V soboto, na prvi oktobrski dan, smo se srečali v Varpolju, na lepo urejenem, kinološkem prostoru KD Zgornje-savinjske doline. Ker smo »naročili« sončno vreme, smo skupaj s svojimi hovawarti lahko naravnost uživali v toplem jesenskem dnevu.

Že v sredini februarja smo si z družino Bojovič (vzreditelji legla psičke Tasje, katerih ata je naš Bell) obljubili, da bomo organizirali srečanje "pasje družine" in vseh pripadajočih dvonožnikov v jeseni. In smo držali obljubo! Hkrati smo s to gesto skušali ravnati, kar se da podobno, kot to počnejo v domovini naše pasme! (leglo pri vzreditelju pregleda "zuchtwart" - k Bojevičevim je prišla takrat Peta Datz iz Nemčije) in v starosti pred enim letom se zberejo vsi, na t.i. pregledu mladih psov. Vsekakor poučno in zanimivo! In ob pripravah sva z Dušanom enostavno prišla na idejo, da bi bilo zelo pozitivno, če povabimo še ostale, v letošnjem letu poležene hovawarte....in vsi so se radi odzvali!
Zbrali smo se v bistvu – ja, da bi se spoznali, si izmenjali izkušnje in se o svojem hoviju tudi kaj naučili! Na srečanje – piknik smo povabili ves letošnji hovi-prirastek, mladičke dveh legel:

• 8 mladičkov, ki so bili poleženi v januarju (Tasja in Bell),

• 5 mladičkov, ki so bili poleženi v juniju (Tara in Gigur)

• ter dve mladi psički, ki sta bili v letošnjem letu poleženi pri nemških vzrediteljih.

Seveda sta bili zraven obe pasji mamici Tasja in Tara (ki sta mimogrede tudi sestrici – torej iz istega legla) in eden od pasjih očetov – Bell, saj drugi – Gigur, živi v Nemčiji, v okolici Stuttgart-a.
Na naše srečanje sva z Dušanom povabila tudi vzrediteljico iz Nemčije, gospo Ingrid Schoerner, (spremljal jo je soprog Josef, ki je pridno fotografiral), ki se nam ni pridružila prvič! V letu 2002 – ko smo imeli srečanje hovawartov v Celju, ob Šmartinskem jezeru, je bila tudi z nami!. Poleg tega, da je vzrediteljica dveh psov, ki sta bila ta dan z nami in živita v Sloveniji (Bellfast von der Haselhoehe in mlada psička Evoli von der Haselhoehe) je sedaj med drugim tudi glavna vzrejna sodnica (preverja torej izključno hovawarte in izključno ob vzrejnem pregledu: zunanjost in vedenje oz. značaj) na Bavarskem (Regionallgruppe Sued) pri HZD.

Ob pomoči gospe Schoerner, sva skupaj s Suzano pisali in prevajali podrobnosti vsakemu izmed lastnikov. Vsi lastniki so želeli izkoristili možnost predstaviti svojega hovawarta v »ringu« pri vzrejni sodnici, kot to počno v matični državi, pri HZD (Hovawart Zuechtgemeinschaft Deutschland, VDH, FCI). Namen tovrstne predstavitve je bil predvsem in le v tem, da vsak od lastnikov izve, kakšen je njegov ljubljenček glede na standard, ob tem ja vsak slišal tudi nasvet o gibanju, teži, barvi in skladnosti,….in ker sem ob tem vse zapisovala – seveda tudi »formular internega značaja«, ki podrobno vse opisuje.
In gospa Schoerner je radevolje in brezplačno pregledala vseh 15 mladih hovijev!

Potomci Tasje in Bella: Lars, Lee, Lord, Loucky, Lux (ki je sedaj Schadow) in
Lexi, Lina in Lora.















Medtem, ko so eni čakali na vstop v »ring«, so se drugi igrali….
….in ker je bil dan dolg (zbrali smo se ob 12.00 in razšli med 17. in 18.00 uro popoldan) smo kmalu po prihodu pojedli golaž in popoldan še dobrote z žara. Pri organizaciji smo se trudili kar sami (Duša, Saša, Rajko in Davor ter Dušan in jaz): Duša je pošiljala vabila in zbirala prijave, Saša in Davor pridno pomagala prodaji pijače in ostalih financah. Rajko je bil »žar-mojster«, jaz sem v petek popoldan skuhala golaž za vse….(bilo nas je 47).
Ob tej priliki se v imenu vseh želiva zahvaliti Romanu Brglezu, ki ima Pekarno na Vranskem, saj nam je poklonil iz kruha pečene »posodice za golaž« in ves kruh, ki smo ga potrebovali ob hrani: »Roman, iskrena hvala!!!« Na pomoč so nama priskočili tudi lovci (iz okolice Šmartinskega jezera) in nama posodili velik lonec za kuho, tako da sem golaž kuhala kar doma, na terasi! In še kaj bi se našlo, kar ne bi zmogla brez najinih prijateljev, ki nama vedno priskočijo na pomoč!

Je že res, da z organizacijo ni ravno malo dela, a saj tisti ki naju poznajo, že vedo, kaj navadno rečeva, kadar se česa lotiva: z dobro voljo in pomočjo prijateljev, se vedno zmore!!! In ker smo vsi skupaj storili hkrati nekaj pozitivnega za naše pse, so bili tudi »tisti zgoraj« ki odločajo o vremenu radodarni z nami!!! Danes, v nedeljo, ko to pišem, je že deževalo…..

Mladički Tare in Gigurja: Gaj, Gal, Gin, Gorki in Gaja.











In mladi psički iz Nemčije: Heila in Evoli.



In ob koncu, in kar šteje pravzaprav največ: »VSI ZADOVOLJNI« in » ŠE PRIDEMO«!

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.